Een gesprek met een potentiële afnemer kan nog zo goed aanvoelen, toch is het niet verstandig om keuzes te maken op basis van een goed gevoel. Met wie of wat voor organisatie gaat u in zee? Is de afnemer kredietwaardig? Het is zonde van uw tijd/energie en risicovol om in zee te gaan met een klant die achteraf helemaal niet kredietwaardig blijkt te zijn. Een kredietcheck kan op zo’n moment uitkomst bieden.
Wat is een kredietcheck?
Een kredietcheck maakt het voor u mogelijk om de kredietwaardigheid van een bedrijf te controleren. Hiermee verkleint u het risico dat facturen niet betaald worden. Met name voor bedrijven die pas na levering een factuur sturen, is dit cruciaal en waarborgt u een goed debiteurenbeheer.
Waarom een kredietcheck uitvoeren?
Werkt u op basis van een factuur, dan schuilt hier een risico voor u als leverancier of dienstverlener in. Zo komt het regelmatig voor dat u bij de start van een samenwerking bepaalde zaken moet voorfinancieren, zoals materialen en producten. Bent u een dienstverlener dan kunt u denken aan personeelskosten. Hier is opzich niks mis mee. Alleen ontstaan er wel problemen voor u wanneer blijkt dat deze nieuwe klant helemaal niet kredietwaardig is en de factuur niet betaald kan worden. Dit kan grote negatieve gevolgen hebben voor de continuïteit van uw onderneming. Daarom is het verstandig om nieuwe klanten op voorhand op hun kredietwaardigheid te toetsen. Blijkt een nieuwe klant over voldoende krediet te beschikken, dan wordt het ondernemen voor u een stuk minder risicovol.
Wat wordt gecontroleerd bij een kredietcheck?
Wanneer u een kredietcheck van een bedrijf laat uitvoeren, bent u uiteraard benieuwd op welke aspecten en informatie een bedrijf wordt gecontroleerd. Kortom: hoe komt het risicoprofiel van het bedrijf tot stand? Uiteraard kunnen de specifieke punten waarop de beoordeling plaatsvindt, per creditmanagement bedrijf verschillen. Over het algemeen omvatten de aspecten waarop een bedrijf wordt getoetst de volgende:
- Financiële gegevens: De financiële gegevens van het bedrijf worden grondig geanalyseerd, waaronder jaarrekeningen, balans, winst- en verliesrekening en kasstroomoverzicht. Belangrijke financiële ratio's en indicatoren worden berekend en geëvalueerd om inzicht te krijgen in de financiële stabiliteit, liquiditeit en rentabiliteit van het bedrijf.
- Kredietgeschiedenis: De kredietgeschiedenis van het bedrijf wordt beoordeeld, inclusief betalingservaringen met bestaande en vorige kredietverstrekkers, handelspartners en leveranciers. Eventuele betalingsachterstanden, wanbetalingen, faillissementen of andere negatieve informatie kunnen de kredietwaardigheid beïnvloeden.
- Bedrijfsinformatie: Belangrijke informatie over het bedrijf wordt verzameld en gecontroleerd, zoals de rechtsvorm, oprichtingsdatum, bedrijfsactiviteiten, locatie(s), eigendomsstructuur, aantal werknemers en eventuele nevenvestigingen. Deze informatie geeft een beeld van de bedrijfsactiviteit en -stabiliteit.
- Bestuurders en eigenaren: De achtergrond en kredietgeschiedenis van de bestuurders en eigenaren van het bedrijf kunnen ook worden gecontroleerd. Dit omvat bijvoorbeeld hun persoonlijke financiële situatie, eerdere faillissementen, betalingsachterstanden of andere negatieve kredietinformatie die van invloed kunnen zijn op het bedrijf.
- Sectoranalyse: Er kan een analyse worden uitgevoerd van de branche waarin het bedrijf actief is om de marktomstandigheden, concurrentiepositie en groeiperspectieven te begrijpen. Dit kan helpen bij het inschatten van het risico en de kredietwaardigheid van het bedrijf in vergelijking met andere spelers in de sector.
- Openbare registers: Diverse openbare registers worden geraadpleegd om aanvullende informatie te verkrijgen, zoals faillissementsregisters, Kamer van Koophandel-registraties, eigendomsinformatie en eventuele gerechtelijke procedures waarbij het bedrijf betrokken is.
- Het doel van een kredietcheck is een holistisch beeld te krijgen van de financiële gezondheid, betalingscapaciteit en het risico van wanbetaling van een bedrijf. Op basis van deze informatie kan een kredietverstrekker bepalen of het bedrijf als kredietwaardig wordt beschouwd en welk risiconiveau verbonden is met het verstrekken van krediet en/of het doen van zaken met deze partij.
Creditchecken biedt uitkomst in het controleren van bedrijven op de kredietwaardigheid
Creditchecken berschermt ondernemingen tegen schade die u oploopt door onbetaalde facturen. Wanneer u een dienst heeft geleverd, verwacht u dat u hiervoor betaald wordt. Andersom geldt hetzelfde, mits de factuur uiteraard legitiem is verstuurd. Creditchecken maakt het mogelijk om op voorhand de kredietwaardigheid van uw relatie te checken. Neem vrijblijvend contact op om te kijken hoe we zaken doen voor u op een veilige en eenvoudige manier kunnen laten verlopen.