1. Hoe herken ik een spookfactuur?

Hoe herken ik een spookfactuur?

Een spookfactuur is een vorm van oplichting waar ieder bedrijf wel een keer mee te maken krijgt.

Spookfacturen zijn facturen voor producten en diensten die u nooit heeft afgenomen. Het is bijna niet te voorkomen dat u een spookfactuur toegestuurd krijgt. Andere vormen van oplichting waar u als bedrijf mogelijk slachtoffer van wordt, zijn het ontvangen van een aanbieding in de vorm van een factuur of het zaken doen met een persoon die niet is wie hij zegt. Hoe voorkomt u als bedrijf dat u slachtoffer wordt van oplichting? Creditchecken geeft u graag handige updates.

Twee soorten spookfacturen:
  • Facturen die geen aanbieding zijn. Dit zijn geen facturen voor een geleverde dienst of product, maar een offerte. Betaalt u deze, dan ontstaat een overeenkomst met de aanbieder.
  • Facturen voor diensten en/of producten die nooit geleverd zijn. Diensten en/of producten worden bewust of vanwege vergissing niet geleverd.

Ontvangt u een factuur in een van bovenstaande gevallen, dan is het goed om uzelf af te vragen waarom u deze factuur ontvangt en eventueel de afzender te vragen naar de reden van de factuur. Het is goed om uzelf te realiseren dat u zonder bewijs van een opdracht nooit kan worden verplicht om een betaling te voldoen.

Wist u dat in 2021 17 procent van de bevolking slachtoffer is geweest van online criminaliteit?

Hoe herken je een spookfactuur?

Oplichters zitten zeker niet stil en worden steeds creatiever en professioneler in het maken van slachtoffers. Spookfacturen zijn dan ook nauwelijks te onderscheiden van echte facturen. Heeft u het vermoeden dat u een spookfactuur heeft ontvangen? Dan is het goed om uw factuur te beoordelen op valsheid. Verschillende punten kunnen hierin tegen het licht worden gehouden:
  • Wie is de afzender die de factuur verstuurd? Heb je de afgelopen tijd één of meerdere bestellingen hebt geplaatst bij de afzender.
  • Check het order- en of factuurnummer.
  • Controleer het e-mailadres waarmee de factuur is verzonden en of deze de juiste domeinnaam bevat.
  • Aan wie is de factuur gericht? Wanneer een spookfactuur is gericht aan een algemene aanhef is het goed om jezelf af te vragen waarom deze niet aan de persoon is gericht die de opdracht heeft uitgezet.
  • Spookfacturen bevatten vaak relatief kleine bedragen. De reden hiervan is dat de oplichter vaak denkt dat kleine bedragen minder snel gecontroleerd worden.
  • Komt het bankrekeningnummer van de factuur al eerder voor in jouw administratie. Wees met name alert op rekeningnummers die afkomstig zijn uit het buitenland.
  • Spookfacturen bevatten vaak kleine lettertjes. Zo wordt vaak het woord ‘offerte’ gebruikt, hoewel het wordt gepresenteerd als een factuur.
Creditchecken maakt zaken doen gemakkelijk en veilig

Creditchecken berschermt ondernemingen tegen schade die u oploopt door onbetaalde facturen. Wanneer u een dienst heeft geleverd verwacht u dat u hiervoor betaald wordt. Andersom geldt hetzelfde, mits de factuur uiteraard legitiem is verstuurd. Creditchecken beschermt ondernemingen tegen schade die wordt opgelopen, omdat uw klant failliet gaat of zich financieel amper boven water kan houden. Onbetaalde facturen komen zeker niet alleen voor bij onbekende of nieuwe klanten. Wist u dat bijna 50% van alle wanbetalingen ontstaan bij afnemers, waarmee u een stabiele relatie heeft opgebouwd? Creditchecken maakt het mogelijk om op voorgand de kredietwaardigheid van uw relatie te checken. Neem vrijblijvend contact op om te kijken hoe we zaken doen voor u op een veilige en eenvoudige manier kunnen laten verlopen.

Laat je beschermen door Creditchecken

Neem contact op voor vragen